Friday, April 13, 2007

уред за живеене

Една обиколка из така познатите ни помещения, но с търсещ поглед, ще ни покаже някои “празноти” в обзавеждането.

Дневната и нейните сестри
По дефиниция това е най-мултифункционалната стая в къщата, както и най социалната. Дневната приютява книги, аудио-визуална техника, колекции – в шкафове или на показ. Ако кухнята е сърцето на една къща, то дневната е нейната душа.
В зависимост от това що за човек сте, можете да използвате дневната си за почивка, четене, парти, кино, игри или просто да си киснете там. Ще намерите удобни решения, ако честно си отговорите на въпроса как използвате дневната. Стигнали ли сте дотам да ядете на масичката за кафе, а не в кухнята или в трапезарията, обичате ли да гледате филми или да слушате музика, да медитирате? Може би имате деца и животни, с които споделяте време и пространство, те също имат свои вещи. Холът обикновено трябва да задоволи нуждите на повече от един индивид, което прави обзавеждането трудно. Дневната най-често се вижда от гостите. Местата за съхранение в нея трябва да скриват или да показват някои от вашите най-хубави предмети. В същото време искате да ви носи спокойствие.
В обичайното жилище по-рядко има отделна трапезария и най-често тя е оформена в кухнята или в част от дневната. Свидетели сме на заслуженото възкръсване на бюфета. Той съхранява всички необходими за масата предмите, при това с достайнство – покривки, прибори, сервизи. Бюфетът изглежда еднакво добре и в кухнята, и в хола. Може да бъде и т.нар. салонен бюфет – със семейни снимки, барче с напитки и чаши..
Определите ли веднъж кои неща искате да съхранявате, лесно ще изберете и начина за това. Голямата библиотека - шкаф или вградена, събира много и отваря място за други вещи. Уверете се, че рафтовете са солидно закрепени и на достатъчно разстояние един от друг. Рафтове около кръгла или четвъртита колона с плътно наредени книги са много ефективни. Един пристрастен читател ще има нужда от няколко лампи на любимите си места за сядане, както и малка масичка да си слага книгите. Сполучливо е тя да бъде с рафтче на второ ниво за вестници и списания. То не е склад, не забравяйте.
Музикалната система сложете близо до канапето, а колоните - далече една от друга. И още: ниски шкафове край стената - като пейка за сядане и за съхранение на багаж, чекмеджетата могат да се изваждат; кубчета за сядане – сандъчета на колелца; рафтчета като рамка около вратата – да се използва мястото над човешкия ръст за съхраняване на колекции и по-рядко използвани предмети.


Спалнята – подредена за сладък сън
Като дете кой не е чувал “оправи си стаята”?! По-големи и по-мъдри, осъзнаваме, че ако е разхвърляно и предметите не са прибрани, не можем да спим добре. Когато започнеш деня си в хубава атмосфера, той е някак по-подреден. Ако имате специална гардеробна стая – там нещата са ясни – закачалки, рафтове и чекмеджета. Но в по-старите къщи и апартаменти гардеробната не е често срещана и се налага всичко тези вещи да се съхраняват в спалнята Лесното решение е гардероб. По-удобното - вградената гардеробна система. Тя може да бъде изработена по поръчка, за да обслужва вашите навици – дали един или двама обитават стаята, дали да има мъжка и женска част, зимна и лятна и т.н. Организирайте гардеробното място – за дълги и къси дрехи, сгънатите неща – в чекмеджета, място за обувки и т.н. Удобно е в големите чекмеджета да има малки или отделни сектори за бельо, чорапи, шалове и т.н. Ако сте шопинг маниак, не препълвайте гардероба си – купувате ново, изхвърляте старо. Устройте си място за обличане близо до огледалото и добре осветено – с малка пейка или стол без облегалка с красива дамаска. На това място може да държите бельото и козметиката си. И още: чекмеджета под леглото, лесно повдигащ се матрак (за сезонни дрехи и завеси), етажерки в ъгъла зад завесите, повдигнато легло – под него шкафове или писалище; закачалки на стените.


Банята – мокро е, да не забравяме
Най-малкото помещение в къщата, още повече когато е споделена и има ограничено място за съхраняването на нещата. Най-важно е банята да работи като баня ефективно, но да не е клинична – само фаянс и вода. Преценете каво използвате постояно, по-рядко използваните предмети можете да отдалечите. И още: дълбок рафт по цялата дължина на стената, по-високо или ниско под ваната; осигурете си много светлина – действа ободряващо сутрин; ниски шкафчета пейка; рафтчета над тръби, над казанче, над мивката – високо.


Кухнята – подръка само най-важното

Добре планираната кухня ще събере всичко, от което имате нужда. Модерният човек предвижда не само един контейнер за боклук – бъдещето е на разделното събиране. Не трябва да се забравят и удобните малки чекмеджета за свещи, батерии и други дреболии. И тук важи правилото подръка да са само ежедневно използваното. Многобройните машини, които правят чудеса, дръжте в долните шкафове. Освободете се от тези, които не използвате в разстояние на един месец - ще отворят много място.


Антрета, стълби, коридори

Входното антре се използва от всички обитатели и гости. Трябва да е удобно и лесно за подреждане. Вариантът със санитарния минимум от стол, закачалка и обувалка винаги е на мода. Но за повече удобства трябва място. Дори само на 20 см пред стената една плъзгаща се врата ще скрие неподозирано количество закачени дрехи. Едва ли има собственик на къща със стълба, който да не използва мястото под нея.
И така, огледайте всеки ъгъл, вдигнете поглед към тавана, надникнете под легла, маси, зад завесите. Но без разчистване на излишното няма да стане

No comments: