Wednesday, May 2, 2007

Право на цигара и Право на въздух

Спрях цигарите, мамка му! и ги спрях ей така - като на шега. не съм го планирала. никой не ме е карал. срещам подкрепа у приятелите си и това ме радва и стимулира. защото вече имам double опит - почвам ги и ги спирам 2 пъти :) дано сега е завинаги.
по принцип не замествам тютюна с нищо, т.е. никакви дъвки, бонбони и прочее зарибявки. спортувам малко повече с цел да ми се изчисти белия дроб по-лесно. лелее.. първо като излязох на стадиона след спирането едва дишах на 7мата обиколка и спирах за почивка не заради мускулна умора, а защото усещах нужда от повече кислород, отколкото беше капацитета на дробовете ми!. нормално.. 2 седмици по-късно вече съм удвоила обиколките без проблем:)
„Аз съм видяла много мъже, превърнали своето злато в дим, но вие сте първият, който е превърнал дима в злато.“ — Елизавета І на Уолтър Рали (пренесъл тютюна от Америка в Англия)
"Няма нищо по-лесно от това да откажеш цигарите. Аз съм го правил поне сто пъти." - Марк Твен
Какво ще спечелите като спрете тютюнопушенето?

• Непосредствено след спиране на пушенето организмът Ви ще започне да се изчиства от тютюневите отрови.
• В следващите 8 часа количествата на никотин и въглероден окис в кръвта Ви ще се намалят наполовина.
• В следващите няколко седмици вкусът и обонянието Ви ще се подобрят и Вашата дразнеща сутрешна кашлица ще започне да изчезва.
• Белите Ви дробове ще се изчистят и по-рядко ще се задъхвате.
• Вашето общо здравословно състояние ще се подобри.
• Ще се почувствате по-добре и по-жизнен, като знаете, че сте независим от никотина.

След 1-2 години
Една или две години след пушенето рискът да развиете инфаркт ще се намали наполовина.
След 3 години
Три години след спиране на цигарите рискът от развитие на сърдечен инфаркт се изравнява с този при хора, които не са пушили.
След 10 години
Ако 10 години сте издържали без цигари, вие сте намалили опасността да се разболеете от рак на белите дробове. Колкото по-дълго не пушите, толкова по-малък е рискът.
След 15 години
След 15 години рискът да развиете голяма част от заболяванията, причинени от тютюнопушенето, се изравнява с този при никога непушилите през живота си.”

е, не всичко е толкова розово, но точно днес не искам да развалям ничие настроение :)
Ето и Няколко неконвенционални метода да откажете цигарите

ХРОНИКА НА ЕДНА ПРЕДИЗВЕСТЕНА СМЪРТ

Цигареният дим съдържа приблизително 4000 различни вещества, 43 от които са доказани канцерогени. Най-коварните съставки на тютюна са никотинът, кантранът и въглеродният окис.
Никотинът е силнопривикващо вещество.Инхалирането му стимулира изсипването на норадреналин от надбъбречните жлези. Норадреналинът води до бърз спазъм на съдовете и до стрес за сърцето, което е принудено да изтласква кръвта с много по-голяма сила. Помпата привключва на по-високи обороти - пърха учестено, прескача.
Никотинът, подобно на всеки стресоген, стимулира кръвосъсирването и води до риск от запушване на съдовете.
Той повишава рязко и кръвното налягане. А, спазъмът на периферните съдове на ръцете и краката продължава повече от половин час след изхвърлянето на фаса. Представете си какво става с кръвообращението на хората, които палят “цигара от цигара“.
Катранът води до трайно пожълняване на зъбите и пръстите на ръката, която държи цигарата.Тези дребни, жълто-кафеникави, лепкави и миришещи на “пепелник“ частици нахлуват дълбоко в белите дробове и остават трайно там. С всяка следваща цигара се натрупват все повече и повече.
Кантранът постепенно разрушава фините стенички на белодробните алвеоли – крайните разклонения на дихателните пътища.Белите дробове се раздуват, подобно на напълнени с въздух мяхове (емфизема).Подобно на мяхове започват и да свистят при вдишване и издишване.
Белодробните алвеоли са мястото, където кръвта ни се насища с кислород и се освобождава от въглеродния двуокис.Когато те са разрушени, започваме да се задъхваме – първо при бърз ход и по стълбите, след това при всяка крачка и накрая дори и в покой. Дишаме като риба на сухо – с отворена уста, хъркаме. Устните и пръстите на ръцете ни посиняват. В организма ни има глад за кислород и изобилие от въглероден двуокис. Мозъчните, а и всичките ни останали клетки започват да страдат от нарушената обмяна на газовете. Подобно на отровено цвете, кожата преждевременно повяхва и се сбръчква.По зъбите се отлагат плаки, които подмолно разяждат крепящите ги структури.
Кантранът полепва и по бронхите. Сутрин кашляме мъчително, защото дихателните ни пътища се опитват да се освободят от дразнещите мазни налепи. Уви, преди това цигареният дим е унищожил ресничките на бронхиалния епител. А, тези реснички постоянно се движат в посока отвътре навън и почистват бронхиалното дърво от секрети, вдишани частици, замърсители и микроорганизми. Бронхиалните пътища започват да се възпаляват по-лесно и често (бронхит), който постепенно хронифицира – няма ги естествените чистачи и пазачи.
Кантранът е силен канцероген.Част от хората нямат време да развият емфизема или хроничен бронхит.Преди това загиват от рак на белите дробове.
Въглеродният окис е невидим, силно отровен газ, който блокира червените кръвни телца и те не могат да поемат и пренасят кислорода до органите и тъканите. Горящата цигара бълва въглероден окис, подобно на ауспух на кола. Страдат не само пушачите, но и всички околни.
Нивото на въглероден окис остава високо в кръвта и пречи на транспорта на кислорода в продължение на шест часа след изпушването на една цигара.
Естествено рискът от цигарите зависи от това:

· колко време пушим (колкото повече години сме натрупали, толкова повече са трайните щети)
· колко фасове изхвърляме на ден (колкото е по-пълен пепелникът, толкова опасността за живота е по-голяма)
Всяка една цигара има следните вредни ефекти:

· ускорява сърдечния ритъм
· повишава кръвното налягане
· нарушава газовата обмяна в белите дробове и транпорта на кислорода в кръвта
· води до остър спазъм на съдовете, като най-сериозно страдат сърцето, ретината и пръстите на крайниците
· увеличава съсирваемостта на кръвта и риска от образуването на тромби
· блокира ресничките на бронхиалното дърво
· намалява нивото на “добрия“ холестерол в кръвта
· понижава чувствителността на мускулите, черния дроб и мастната тъкан към действието на инсулина
Поради концентрираното си съдържание на 4000 отрови, цигарите се свързват и с повишен риск от остеопороза (лесна чупливост на костите поради постепенното им обедняване на калций).
Нежният пол е по-застрашен от остеопороза след менопаузата, но най-засегната е групата на тютюнджийките.Те много по-често в сравнение с връстничките си непушачки страдат от инвалидизиращи счупвания на шийката на бедрената кост и на гръбначните прешлени.


Благодаря, НЕ ПУША! :))

No comments: