Wednesday, May 2, 2007

Тютюн, марихуана и канцерогенност


Брайън Джулин, UMASS (Масачузетски университет – филиал Амхърст)

бел. ред.: текстът е писан през 1993 и описва основно положението в САЩ. Днес контролът върху тютюневите компании е малко по-строг, а търпимостта към пушенето на обществени места – по-малка; но научните факти остават в сила. Цигарите не са станали по-малко вредни, каквото и да твърдят производителите им - както в САЩ, така и в България.

Значи си мислихте, че катранът причинява рак...
Помислете отново. Производителите на цигари ще ви карат да вярвате във всичко, стига да продължавате да купувате продуктите им. Истината е, че въпреки че неразтворимите катрани повишават риска да се разболеете от рак на белите дробове, истинската опасност е радиоактивността.
Според Everette Koop, (бивш секретар по здравеопазването на правителството на САЩ) радиоактивността, а не катрана, е причината за поне 90% от всички случаи на рак на белия дроб, свързан с пушене. Тютюнът, отглеждан в Америка, се тори с фосфати, които са богати на радий 226. Освен това много почви имат естествено високо съдържание на радий 226. Радий 226 се разпада на два елемента с дълъг живот - олово 210 и полоний 210. Тези радиоактивни елементи се извличат от почвата и преминават към власинките по тютюневите листа.

Проучванията показват, че олово 210 и полоний 210 се натрупват в телата на хората, изложени на цигарен дим.
Данни от 1970 година показват, че пушачите имат три пъти повече от тези елементи в долните части на дробовете си от непушачите. При пушачите още се откриват натрупвания от олово 210 и полоний 210 в техните скелети, въпреки че няма проучвания, които да свързват тези депозити с рак на костите. Полоний 210 е единственият компонент на цигарения дим, който самостоятелно предизвиква тумори както е доказано при експерименти с вдишването му от животни.
Когато пушач вдиша цигарения дим, белият му дроб реагира, формирайки възпалени области в бронхите. Всякакъв вид дим предизвиква този ефект. Въпреки че тези раздразнени места са считани за пред-туморни поражения, те са напълно естествена защитна система и обикновенно изчезват без вредни ефекти.
Неразтворимите катрани в тютюневия дим могат да забавят този заздравяващ процес, прилепвайки към поразените места и дразнейки допълнително дробовете. Заедно с това тютюневия дим кара бронхите да се свиват за дълъг период от време, което пречи на белият дроб да се изчисти от тези остатъци.
Полоний 210 и олово 210 в тютюневия дим имат тенденция да се натрупват по разклоненията на бронхите. Когато пушенето продължи за дълъг период от време, депозитите от радиоактивни елементи се превръщат в радиоактивни "горещи точки" и остават в разклоненията с години. Полоний 210 излъчва алфа-радиация, която доказано причинява рак. Тъй като полоний 210 има полуживот от 21.5 години, той може да изложи на опасност бивш пушач години след като пушенето е прекъснато. Експерименти, измерващи нивото на полоний 210, направени на починали от белодробен рак, показват че нивото на действие на "горещите точки" е принципно същото при пушачи и бивши пушачи, дори когато бившите пушачи са се отказали пет години преди смъртта си.

Повече от половината радиоактивни материали, отделяни при горене на цигара, се освобождават във въздуха, където могат да бъдат вдишани от непушачи.
Доказано е още, че тютюневият дим може да спомогне преносимите по въздуха радиоактивни частици да се събират в дробовете както на пушачи, така и на непушачи, които са изложени на вторичен дим. Проучвания при уранови миньори, които показват повишен риск от белодробен рак, дължащ се на излагането на радон при пушачите са повторени отново, за да измерят риска от радиоактивен белодробен рак от радон във въздуха в затворени помещения. Оказва се, че тютюневия дим играе ролята на вид "магнит" за преносимите по въздуха радиоактивни частици, карайки ги да се натрупват в дробовете ви вместо в мебелите. (Пушенето на затворени места повишава многократно риска от рак на белите дробове.)
Изчислено е, че крайното натрупано излагане на алфа-радиация от пушач до неговата 60-годишна възраст, употребяващ по кутия цигари на ден в затворено помещение, е 38 от 97 rad. (Две кутии на ден донасят до 143 rad, а непушачите поемат не повече от 17 rad.) Излагане на 1 rad на ден се равнява на 1% риск от белодробен рак (по най-ниските критерии).

Не пушете. Или ако ако все пак пушите го правете по малко, навън и често взимайте участие в дейности, които ще изчистят дробовете ви.
Тютюнът от Индия съдържа наполовина по-малко радиациоактивни елементи от този, отглеждан в САЩ.
Да надмогнеш никотиновия навик не е никак лесно и никой не може да има тези претенции към вас.
Много често физическата зависимост е подсилена от емоционални и психологически нужди. Запълването или примиряването с тези нужди може да ви вдъхнови и да ви даде свободата, за да успеете.
Най-вече се информирайте, дори информацията да е обезспокояваща.
Вероятността да бъдете привлечени от реклама на тютюн е много по-малка щом веднъж сте се запознали с фактите.
Никотинът,
активното вещество в тютюневия дим, от много време е известен с високото си ниво на пристрастяване. Всъщност лекарите и фармаколозите не са стигнали до консенсус по въпроса кое причинява по-голяма зависимост - никотина или хероина.
Физическа зависимост
се появява когато даден химикал стане жизнено важен за тялото или функциите на метаболизма. С други думи, когато за едно вещество се каже, че причинява физическа зависимост, се разбира, че продължителната му употреба изгражда толерантност в организма до степен, при която непоследователното му използване причинява негативни странични ефекти. Наричани "абстинентни симптоми", те могат да бъдат изразени чрез безпокойство, стрес, наранявания, депресия и физически състояния като треперене или повръщане. Добре би било да избегнете тези последствия като не използвате веществата, които ги причиняват.
Никотинът също така е и токсин (може да бъде смъртоносен, ако бъде поет в големи количества). Доказано е, че никотинът има неблагоприятен ефект върху сърцето и кръвоносната система, че причинява свиване на вените и артериите, което от своя страна може да доведе до припадък или сърдечен удар. Всъщност никотинът е толкова отровен, че пушачи, пренебрегнали съветите дадени от лекарите си, продължавайки да пушат докато използват лепенки за отказване на пушенето, успяват да предозират и умират от сърдечен удар.
Много хора мислят, че пушенето на марихуана е толкова вредно, колкото пушенето на цигари, но това не е така. Тези, които твърдят че марихуаната е еквивалентна с тютюна, са неинформирани. Благодарение на усилията на няколко различни федерални агенции с цел да обезсърчат употребата на марихуана през 70-те, правителството, напълно в духа на т.нар. "reefer madness" провежда няколко предубедени проучвания, направени така, че резултатите да отъждествяват пушенето на марихуана с пушенето на тютюн или дори да го изобличат като по-опасно.
Например изследванията върху канцерогенността на катрана, проведени в Бъркли в края на 70-те, заключват, че "марихуаната е 150% по-канцерогенна от тютюна". Това откритие е базирано единствено на съдържанието на катран в листата на марихуаната, сравнено с това в тютюна, като радиоактивността не е била взета под внимание. (Катраните в конопа не съдържат радиоактивни вещества).

Освен това не е било взето под внимание, че:
• Повечето пушачи на марихуана пушат главите (съцветията), а не листата на растението. Главите съдържат само 33% катрани от тези в тютюна.
• Пушачите на марихуана не пушат почти навсякъде като пушачите на тютюн заради психоактивните екефти на канабиса.
• Нито един случай на белодробен рак не е бил еднозначно свързан с употребата на марихуана.
• Канабисът, за разлика от тютюна, не причинява стеснения на малките въздушни пътища в дробовете.

Всъщност, марихуаната е доказана като препарат, който действа очистващо на дробовете и даже разширява въздушните канали, с които влиза в контакт. Именно затова много хора, страдащи от астма, търсят облекчение чрез марихуаната. Лекарите приемат, че в този случай марихуаната може да бъде по-ефикасна от всички лекарства на пазара. Изследвания доказват, че благодарение на свойството на марихуаната да изчиства дробовете от дима и всички вещества, които го замърсяват, тя всъщност може да намали риска от емфизема, бронхит и рак на белите дробове.
В някои области пушачите на марихуана доказано надживяват непушачите с до две години. Пушещите умерени и високи дози тютюн ще живеят от седем до десет години по-дълго, ако освен това пушат и марихуана.
Канабисът е много различен от тютюна
поради факта, че не съдържа никотин и съответно не води до пристрастяване. Психоактивното вещество в марихуаната, THC, е нарочено като причинител на мозъчна и генетична вреда, но всички тези изследвания са опровергани. Всъщност дори и Francis Young, административен съдия в DEA, заяви, че "марихуаната в естественият си вид е много по-безопасна от много храни, които обикновенно използваме".
Обезпокоителното покрай цялата тази информация е, че мнозинството в Америка все още не е запознато с риска от радиоактивност от цигарите. Всъщност много лекари, учени и здравни администратори или никога не са чували за полоний 210, или просто го считат за поредната страшна история.
Защо е толкова трудно тази информация да се възприеме? Когато проучванията за първи път се появяват през късните '70, много списания не са имали възможност да отпечатат статии, защото главните им рекламодатели, компаниите за производство на цигари, ги заплашили да изтеглят предоставените им средства, ако публикуват фактите. Въпреки че новините по кабелните телевизии повдигнали темата, на практика нищо не е излязло в пресата. Тези, които чули информацията, били силно притиснати да покажат подкрепящи доказателства и в крайна сметка били убедени, че няма нищо, за което да се тревожат.

Силата на тютюневата индустрия да потулва информация
се простира много отвъд списанията. Тютюневото лоби в Конгреса от десетилетия осигурява субсидии и се бори срещу законите, предлага изследване, което може да нарани американската тютюнева индустрия. Тютюневите интереси на практика са обхванали Сената и местата там, тъй като много субсидии за кампаниите идват именно от тютюневите печалби. Парите от тютюневият бизнес освен това отиват и към фондови организации като the Partnership For A Drug Free America, която приема остър дневен ред срещу дрогата като все още не включва алкохола и тютюна (твърдейки, че те са безвредни).
Например през 1984 година се приема закон, който цели производителите на тютюн да предоставят на обществото списък с веществата, причиняващи зависимост, които са използвани при производството на цигари. Този списък сега е в Отдела по Здравни и Човешки Услуги с условието, че не може да бъде показван на никой друг.
В миналото много компании са били извесни с това, че добавяли различни химикали в цигарите за аромат, като много от тях поддържали ниво на зависимост. В Англия подобни химикали съдържат ацетон и терпентин както и още вещества, за които са знае, ча се канцерогенни.
Тютюневите компании спорят, че разкриването на техните "тайни съставки" ще намали конкурентноспособността им. Всъщност когато в Канада се появява закон, задължаващ списъка да бъде достъпен за всички, една голяма компания преправя рецептата си за цигари внасяни в Канада; друга изтегля продукта си от страната изцяло.
Тютюневите компании нямат правото да тровят хората.
Не им се доверявайте. Намерете информацията, от която се нуждаете, за да вземете собствено решение и върнете властта у хората.
Друг разрушителен ефект от войната с наркотиците са необоснованите мерки взети като резултат от т.нар. "reefer madness". Заради дългата параноя срещу пушенето на марихуана, започнала през 1930, много агенции прилагащи закона започват да цензурират и ограничават културата на марихуаната по всички възможни начини. Това включва забраната на различни аксесоари (лули, листчета и т.н.)
Водните лули, или така наречените "бонгове" са много често мишената на подобни усилия. Твърдейки, че водните лули са направени, за да позволят на пушачите на марихуана да вдишват "опасния" дим от марихуана по-дълбоко в дробовете си, в много щати се появяват закони, контролиращи продажбата, производството и притежанието на подобни предмети поради "здравословни" причини.
Тъжният факт е, че водните лули доказано са изключително ефикасни при премахване на вредните материали от дима преди да достигне дробовете. Те също така омекотяват дима и предпазват дробовете от нараняване и дразнене.
Фактически законите срещу водните лули вредят на всички пушачи, такива на коноп и тютюн, като пречат на развитието на по-безопасни начини на употреба.

No comments: